· 

Doni en de kracht van de blauwe veer - Dwight van van de Vijver

Doni is elf en leeft met zijn gezin in een dorpje aan de rand van het oerwoud. Zijn oudere broer Akwasi heeft net zijn speer gekregen en is daarmee officieel jager en krijger. Doni hoopt dat ook te worden over enkele jaren, maar eigenlijk heeft hij noch voor het een noch voor het ander talent. Maar dat kan hij door intelligentie compenseren.

 

Bijzonder graag luistert hij naar de verhalen van de medicijnman. Die beweert dat je onzichtbaar wordt als je de veer van een bepaalde blauwe vogel hebt. Tegen de afspraak met zijn ouders in gaat hij alleen in het bos op zoek naar die blauwe vogel. Die eerste keer ontsnapt hij nog ternauwernood aan een krijger van een ander volk. Maar als hij met twee vrienden nog eens het bos in gaat, worden ze alle drie gevangen genomen. Doni en zijn twee vrienden worden naar de kust gebracht, aan witte handelaars verkocht en als slaven ingescheept.

 

In Suriname komt hij terecht in een gezin met een zoontje van zijn leeftijd met wie hij bevriend geraakt. Ook met de dochter van de kokkin komt hij goed overeen. Maar als hij via via hoort dat de vrije Afrikanen in de bossen worden aangevoerd door een zekere Akwasi vermoedt Doni dat het om zijn broer gaat. Hij doet er alles aan om bij hem te komen in de hoop dat ze samen terug thuis kunnen geraken.

 

Doni en de kracht van de blauwe veer is een moedig boek over een onderwerp waarover voor de leeftijd 8+ maar zelden wordt geschreven. Des te waardevoller is het! Dwight van van de Vijver spaart zijn jonge lezers niet waardoor ze een genuanceerd beeld krijgen van wat slavernij betekent voor de slaven én voor de slavenhouders. Het leent zich uitstekend als aanzet voor een gesprek over slavernij en racisme.