· 

Game Changer - Neal Shusterman

Wat als je het lot van de hele maatschappij zou kunnen bepalen? Wat als je dat deed, maar niet wist hoe je dat goed moet doen en daardoor alles in het honderd loopt? Die ervaring heeft Ash, een all-American teenager, actieve footballspeler, matige leerling en weinig betrokken broer. Zijn weinig opmerkelijk leven neemt een plotse wending met een van de tackles waarvoor hij berucht is.

 

Eerst is het maar een detail, maar als het de tweede keer gebeurt, kan hij er toch niet meer naast kijken: ineens heeft hij een dure wagen in plaats van een roestbak en woont hij in een groot huis in een gated community. Helaas moet hij ook vaststellen dat hij drugs dealt dus het is niet allemaal koek en ei. En het ergste is dat niemand rondom hem beseft dat er iets veranderd is. Alleen zijn beste vriendin Katie herinnert zich heel vaag aan het verleden dat Ash haar beschrijft. Op die manier helpt ze hem om niet aan zijn eigen herinneringen te twijfelen en de volgende stappen te plannen.

 

 

Pas bij de derde keer geraakt hij echt in paniek want als hij op het voetbalveld wakker wordt, is zowel zijn ploeg als ook het volledige publiek wit. Zijn beste vriend Leo die zwart is, vindt hij terug aan een supermarktkassa waar hij werkt sinds hij met de school gestopt is. Ash herinnert zich aan een tweeling op zwevende skateboards die precies leken te weten wat er scheelt aan zijn wereld en gaat op zoek naar hen.

 

 

Als hij ze vindt - intussen zijn ze al met drie - blijken ze multidimensionale wezens te zijn die zijn vooruitgang in de gaten houden om te zien hoe snel hij leert. Ze zijn niet bepaald onder de indruk en waarschuwen hem: hij heeft maximaal zes pogingen om terug naar zijn oorspronkelijk universum te geraken. Als hem dat niet lukt zal zijn wereld helemaal vergaan.

 

Tussen de voetbalmatchen door probeert Ash de wereld waarin hij beland is een beetje beter te maken, maar eigenlijk voelt hij zich machteloos. Hij zet zich in voor gelijke rechten voor culturele minderheden, vrouwen of mensen met een andere seksuele geaardheid, maar blijft altijd het enorme tegenwicht van de conservatieve meerderheid voelen. Zelfs stoppen met dealen blijkt niet zo gemakkelijk als hij gedacht had. Hij moet inzien dat hij tot nu toe een best geprivilegieerd leven heeft geleid. Pas als hij in een ander universum zelf wordt gediscrimineerd of met geweld wordt geconfronteerd, doet hij echt moeite om de wereld uit een ander perspectief te bekijken.

 

 

Game Changer van Neal Shusterman is een moderne ontwikkelingsroman. Ash is in het begin een onbekommerde puber, maar is zich aan het einde van het verhaal niet alleen van zijn privileges bewust, maar ook van het belang van liefde en vriendschap en de noodzaak om aan tussenmenselijke relaties te werken. Soms ligt dat er allemaal een beetje te dik bovenop, maar al bij al blijft het verhaal luchtig en vlot en geeft aanzet tot een gesprek over discriminatie in al haar vormen.

 

Vertaling: Maria Postema